Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.

 

ŽUPNIJA PREČNA

Prečna pri Novem mestu je v pisnih virih prvikrat navedena okrog leta 1180, leta 1365 pa tudi reka Prečna, danes bolj znana kot Temenica.

Župnijska cerkev sv. Antona Padovanskega v Prečni je bila ena prvih velikih cerkvenih arhitektur, pozidanih v prvi četrtini 20. stoletja na Dolenjskem, ki so nadomestile starejše srednjeveške stavbe. Župnija ima poleg župnijske cerkve svetega Antona Padovanskega v Prečni še dve podružnici: Marije vnebovzete v Straži in sv. Martina v Zalogu. Obe sta starejši od župnijske.

Danes v župnijo Prečna spadajo samostojna vaška naselja Prečna, Češča vas, Groblje, Loke, Kuzarjev Kal, Suhor, Podgora in Zalog. Vanjo sodi tudi Dolenja Straža, ki je bila leta 1979 združena z Gorenjo Stražo v enotno naselje Straža. V župnijo spadata tudi prej samostojni, danes močno urbanizirani vaški naselji Bršljin in Cegelnica z zaselkom Lastovče, ki sta bili leta 1979 uradno priključeni Novemu mestu. Skozi dvajseto stoletje je župnijo vodilo osem župnikov, kot zadnji med njimi Anton Marinko, ki je tu preživel 13 let. Od leta 2010 ima župnija novega župnika Jožeta Mrvarja.

 

 

Ogledate si lahko videospot župnije, ki je bil posnet ob stoti obletnici posvetitve župnijske cerkve leta 2010: