Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.

 

SV. ANTON PADOVANSKI

Sveti Anton se je rodil 15. avgusta 1195 portugalskemu plemiču Martinu Bulhões in njegovi ženi Mariji Tereziji Taveira. Njegovo krstno ime je bilo Fernando de Bulhões. Pri petnajstih letih mu je ob porodu umrla mati, kmalu zatem pa je vstopil v avguštinski samostan v Lizboni. Po približno enem letu ga je predstojnik samostana premestil v Coimbro. Tu je leta 1220 kot mlad redovnik prisostvoval čaščenju relikvij frančiškanskih mučencev, ki so misijonarili v Maroku, kjer so jih muslimani mučili do smrti. Ferdinanda sta njihova zgodba in trpljenje tako pretresla, da se je odločil prestopiti v red manjših bratov. Želel je oznanjati krščansko vero med muslimani, čeprav je s tem tvegal svoje življenje. Zaradi brodoloma in bolezni ni dospel v Afriko, pač pa se je po rešitvi in okrevanju na Siciliji odpravil v Umbrijo, od koder je po kapitlju odšel s provincialom Gracijanom v Emilijo Romagno. Slučajno so odkrili njegov govorniški talent. Po naročilu sv. Frančiška Asiškega je začel poučevati brate teologijo in je prepotoval velik del Italije in južne Francije. Nazadnje se je ustalil v Padovi, kjer je 13. junija 1231 v bližnji Arceli umrl.

Anton Padovanski je najhitreje kanonizirani svetnik v zgodovini katoliške cerkve. Papež Gregor IX. ga je za svetnika razglasil samo enajst mesecev po njegovi smrti.
Je zavetnik Padove, Lizbone, Paderborna in Hildesheima, poznan je tudi kot priprošnjik za igubljene stvari, z zaupanjem pa se mu med drugim priporočajo tako zaljubljenci kot zakonci.

Podoba sv. Antona z vrha stranskega oltarja v zaloški cerkvi:

 

Litanije v čast svetemu Antonu

Gospod, usmili se.

Kristus, usmili se.

Gospod, usmili se.

Bog Oče nebeški – usmili se nas.

Bog Sin, Odrešenik sveta

Zgled pokorščine

Ogledalo potrpežljivosti

Bog Sveti Duh

Apostolski pridigar

Sveta Trojica, en sam Bog

Učitelj mladine

Sveta Marija – prosi za nas.

Oznanjevalec resnice

Sveti Frančišek

Strah hudobnih duhov

Sveti Anton Padovanski

Zdravje bolnikov

Slava Frančiškovega reda

Tolažnik nesrečnih

Zvesti služabnik Kristusov

Poslanec miru

Vzor svojim sobratom Zavetnik umirajočih

Steber Cerkve Pomoč revežev

Redovnik po božjem Srcu Rešitelj jetnikov

Lilija čistosti Najditelj izgubljenih stvari

Mogočni priprošnjik

Ljubitelj uboštva

Veliki čudodelnik

Vzor ponižnosti

Naš mogočni varuh

Posredovalec v vseh zadevah

 

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, prizanesi nam, o Gospod.

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, usliši nas, o Gospod.

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, usmili se nas.

PROSI ZA NAS SVETI ANTON - da postanemo vredni obljub Kristusovih.

MOLIMO. Dobrotljivi Bog, daj, da bomo po zaslugah in priprošnji svetega Antona, tvojega slavnega spoznavalca in cerkvenega učitelja, deležni tolažbe in pomoči v vseh stiskah in nadlogah. Pomagaj nam, da bomo s tvojo pomočjo posnemali njegove čednosti in bomo nekoč z njim in vsemi tvojimi svetniki združeni v blaženi večnosti. Po Kristusu našem Gospodu, amen.